Over ’t Olde Staduus

In het hart van Genemuiden, aan het Havenplein staat ’t Olde Staduus. Eens het gemeentehuis van de tapijtstad Genemuiden. Van 1967 tot 2001 bood dit gebouw huisvesting aan bestuur en ambtenaren.

In 2001 volgde de gemeentelijke herindeling. Genemuiden fuseerde samen met Hasselt en Zwartsluis tot de gemeente Zwartewaterland. Tot 2010 huisvestte het gemeentehuis een gemeentelijke afdeling van Zwartewaterland. Daarna werden de gemeenteambtenaren centraal ondergebracht in Hasselt. Het gebouw stond leeg en verpaupering dreigde.

In 2009 sloegen enkele vooruitziende inwoners van Genemuiden de handen ineen. Zij vormden een burgercomité met het doel zich op de toekomst van het gemeentehuis te bezinnen. Het comité wist steun te verwerven binnen alle geledingen van de Genemuider samenleving. Sloop wilde men niet en verkopen voor een commercieel doel al evenmin. De trouwlocatie zou moeten blijven.

Voorstellen, plannen, tekeningen, verzoeken om steunbetuiging, onderhandelingen met het gemeentebestuur, het waren hectische jaren. In 2011 lag er een voorlopig plan, waarbij tal van instellingen zich gemeld hadden als potentiële gebruiker van het gebouw. Sommigen trokken zich weer terug en anderen namen hun plaats in. Daarna volgde een fase van renovatie en opnieuw inrichten.

Op 30 september 2013 werd de kroon gezet op al deze inspanningen. ‘t Olde Staduus werd geopend. Elke dag gaan er nu weer mensen in en uit. Net als voorheen.

Olde Staduus Olde Staduus Olde Staduus Olde Staduus